Så enkelt fick 250 Bonnieranställda senaste iPhonen

IT-chefen om nya företagstrenden: ”Ser bara fördelar med rullande inbytesprogram, vi slipper en massa jobb och det blir knappast dyrare”

Fri mobiltelefon är närmast en självklarhet i dagens kunskapsföretag, och för de flesta anställda står en ny iPhone allra högst på önskelistan. För IT-chefen handlar det framför allt om att medarbetarna har de arbetsverktyg de behöver till en rimlig kostnad. Och att de interna rutinerna fungerar smidigt.

Företagstelefoner byts i genomsnitt ut vartannat år, och medför vanligtvis en hel del merjobb för företagets IT-avdelning, inklusive förkonfigurering och backup av varje användares telefon. För företagets övriga chefer är det inte helt enkelt att stå emot de medarbetare som vill byta i förtid, eller till mer avancerade modeller. Många beslutsfattare funderar också över hur så pass täta byten i längden påverkar miljön. 

Rullande utbytessystem för iPhones
I maj 2014 är Apple-återförsäljaren Digital Inn först ut med SWAP, ett helt nytt utbytesprogram för iPhones, iPads och Mac-datorer som i ett slag löser alla dessa problem. Företaget köper inte telefonerna – leverantören tillhandahåller dem i stället som en tjänst, och byter löpande ut dem efter 24 månader. Ett av de första företag som prövat tjänsten i större skala är Bonnier Tidskrifter, och under några månader levereras nu successivt omkring 250 konfigurerade iPhones, helt klara att användas. Renée Kiebler är IT-chef på Bonnier Tidskrifter:

 

– Alla som har behov av det för sitt arbete, får senaste modellen av iPhone med 16GB. Vi smetar ut kostnaderna under 24 månader, och för avdelningscheferna blir det inget mer snack om eller när man ska byta. Så här långt har det funkat jättesmidigt. Vi slipper en massa jobb med förkonfigurering, och trots alla extra tjänster blir det knappast dyrare än om vi skulle köpa in telefonerna på vanligt sätt. Egentligen är Bonnierkoncernens policy att inte hyra, men jag ser faktiskt bara fördelar med den här lösningen.   


iPhone 5S

Återanvändning och återvinning
De telefoner som lämnas in efter två år rekonditioneras och får ett förlängt liv hos nya användare tills det är dags för återvinning under kontrollerade former.  Renée Kiebler igen:
   
– Vi har själva mycket höga ambitioner när det gäller miljön, och det är skönt att ha en partner som delar våra värderingar och kan ta över en del av det ansvaret.