Digital inns E-handelschef Isak,
ska genomföra en Klassiker. Då efternamnet Werkmäster härstammar från Rättvik skulle man kunna tro att han ska fixa en bil av modell äldre, men så är inte fallet. Han har 365 dagar på sig att genomföra fyra lopp.

Vansbrosimmet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vasaloppet. Sammanlagt är det 423 km över land och hav, till fots, på cykel och längdskidor. Därefter kan Isak bli ägare till det eftertraktade Klassikern-diplomet.


Det här är första gången en medarbetare på Digital inn bestämt sig för utmaningen en svensk Klassiker och jag satte mig därför ner och tog pulsen på herr Lind. Ni som eventuellt känner Isak vet att en pulsklocka knappt skulle ge utslag på honom då han är otrolig lugn av naturen. Men under intervjun tycker jag mig ana en ökning inför kommande Klassiker.

Hur kommer det sig att du har gett dig in på att genomföra en Klassiker? Min vän Max ringde och frågade om jag hade åkt Vasaloppet. Det har jag inte, men kände att ska vi göra något så kör vi all in - Klassikern var i sikte. Lämpligt nog var efterföljande dag sista dag att anmäla sig till Vätternrundan.

Isak får alltså sällskap av sin kompis Max på resan mot målet. Båda är först i sin vänskapskrets att försöka sig på en Klassiker. Max sitter inne på mindre rutin än Isak då han aldrig åkt längdskidor och inte heller suttit på en träningscykel. Däremot är han bra på löpning, berättar Isak.

Är det första gången du försöker dig på en Klassiker? Ja. Jag har kört Vätternrundan en gång tidigare, år 2009. (Red. - Isak var 18 år gammal, direkt efter en intensiv uppladdningsperiod med studentskivor och annat). Man rekommenderas att ha cyklat 100 mil innan, och jag hade cyklat 12. Men det gick bra, det tog ca 13 timmar trots att bromsvajern till bakbromsen gick av och jag fick cykla utan bakbroms i 1 h i ca 35 km/h. Därefter åtgärdades problemet, men det tog ju lite tid.

Är målet att göra det bättre? Nej, det är inte. (Isak är realist).

Hur tränar du inför Klassikern? Vi var på träningsläger i Rättvik i vintras. Där kände jag att min gamla form på längdskidor kom tillbaka. Min vän Max däremot hade sin debut vilken gick sådär. Vänskaplig som jag är gav jag honom broderliga knuffar när det behövdes. 

Inför Vätternrundan, den första deltävlingen med 300 km cykling den 17 juni, är tanken att vi ska ha cyklat några helger under våren till Uppsala. (Där Isak och Max är uppväxta). Det har dock inte blivit av så med mindre än en månad kvar till start vilar sig Isak i form.

Vi på Digital inn hoppas att Isak lyckas få in mer än 12 mil innan Vätternrundan denna gång och att han inte går på fem studentskivor i veckan. Oklart om något av dessa två blir av. Isak tillägger dock att trots brist på studentskivor ska klassiker-kompanjonerna till Paris för att se Sverige-Irland i fotboll dagarna innan den första deltävlingen.

Vad är ditt mål med Klassikern? Helt klart att få köpa ett diplom. (Notera att man måste köpa ett diplom.)

Om vi bortser från bristen på rutin när det gäller Klassikern – vilka är dina styrkor, bästa grenar? Jag kommer att leverera på cykeln, jag har det i blodet sen gammalt. Skidåkningen kommer att vara jobbig, men jag räknar ändå med att leverera.

Vilket lopp blir största utmaningen? Lidingöloppet. Det är i september och för närvarande kan jag inte springa utan att få ont i knät. Min naprapat som jag går till för att få bukt med problemet säger att mina vadmuskler är överansträngda vilket medför en strålande smärta i knät.

Finns det någon på Digital inn som du vill utmana att göra en klassiker? Alla. Nästa år är det någon annans tur, förslagsvis Erik Forsgren, vår Servicechef.

Isak har haft en relation till Klassikern i flera år då hans pappa genomfört fem stycken. 2009 när Isak cyklade Vätternrundan var pappan med och en av hans vänner frågade då ifall Isak skulle klara av det. Svaret från pappan blev: ”Jo, men han har kollat en del cykel på TV”.

 

Vad säger då pappa denna gång? ”Deras chanser är goda. Med Isaks rutin och Max envishet kommer de inte att vika ner sig trots motvind, kyla och punkteringar. 14-15 timmar är en rimlig tid att räkna med att Vätternrundan tar.”

Isaks vän och klassiker-kollega Max är även han positivt inställt till deras förutsättningar. ”Trots en kanske inte helt optimal uppladdning tror jag att vår bakgrund som idrottsmän på en extremt hög nivå* gett oss den mentalitet som krävs för att klara av Klassikern med väl godkända resultat. Då de grenar som innefattas är distanslopp, är det mentala minst lika viktigt som fysiska. Det som talar för oss är att vi är vinnarskallar båda två och rädslan för att misslyckas kommer göra att vi kommer orka de där sista milen i varje deltävling.”

På Digital inn finns flera gamla idrottare och vinnarskallar och bland dessa pågår för nuvarande ett vad om Isaks resultat på Vätternrundan. Sist cyklade han på 13 timmar och om det tar längre tid denna gång är det bestämt att han får äran att gå runt i sina cykelkläder, inklusive hjälm, en hel arbetsdag på kontoret.

I skrivande stund är det mindre än en månad kvar till Isaks första lopp. Kollegorna hoppas att det kommer gå bra och att diverse skavanker inte hindrar hans framgång. Ifall det råkar ta längre än 13 timmar att cykla gör det inget. Det kan bli en högt bidragande faktor till god stämning på kontoret om Isak spatserar runt i sin cykelmundering.

Vi kommer att följa Isak och Maxs Klassiker-utmaning under året och återkommer med resultat från alla deltävlingar.

* Isak och Max har spelat innebandy på korpen-nivå.