Det smartare hemmet

Hur svårt, dyrt och jobbigt är det egentligen att få ett enkelt, smidigt och smart hem? Inte särskilt visade det sig som tur var. Vi packade bilen full med produktfavoriter ur Digital inns sortiment och avsatte en förmiddag för att öka ett vanligt hems IQ.


I decennier har det smarta hemmet varit på tapeten. Lika länge har vi sett misslyckanden med att göra tekniken, som varit tänkt att underlätta, tillräckligt enkel och smidig för att överhuvud taget gå att använda. Skillnaden idag är att det nu finns ett naturligt hjärta och hjärna att samla alla smarta gadgets kring. Något som idag känns som en förutsättning för att det smarta hemmet skall vara enkelt och managerbart. Du bär med din iPhone i stort sett var du än går och den innehåller otroligt mycket information om dig och ditt liv. Med hjälp av din iPhone kan dina tillbehör och appar synkronisera, dela, lägga till och lägga ihop information för att underlätta. Samtidigt som du får en enhet, en kontroll och en profil som sköter och håller reda på det mesta i ditt liv.

Nya möjligheter med HomeKit

I Apples senaste operativsystem för iPad och iPhone, iOS 8 stakades vägen ut. En ny serie verktyg släpptes under namnet HomeKit som gett utvecklare och tillbehörsproducenter helt nya möjligheter att realisera det uppkopplade smarta hemmet. Med Siri ges vi möjligheten att genom talade kommandon tända lampor, låsa garaget och spela musik från olika spellistor i olika rum. Vill vi inte behöva uttala våra önskningar ger verktygen i HomeKit möjlighet för utvecklarna att istället göra så att vi skall kunna styra allt detta via geografiska triggers.


Smart belysning redan idag

Apple samarbetar redan idag med företag som exemeplvis Philips inom området smarta hem. Något som redan resulterat i de fantastiska lamporna i produktserien Hue. LED-lamporna som du tänder, släcker, dimmar och byter på färg på direkt via din iPhone. Dessutom kan du koppla ljuset i Philips Hue till alarm och kalenderhändelser, eller ställa in den att väcka dig mjukt likt en soluppgång på morgonen. i Appen som du laddar ned till din iPad eller iPhone finns färdiga recept på ljus. Närmare bestämt klara inställningar för färg och styrka framtagna för att ge dig de bästa ljusförutsättningarna beroende på plats, situation och din aktivitet.

Håll ögonen på det som betyder mest

Idag kan du enkelt och prisvärt se till att ha uppsikt över ditt hem. Oavsett om du är på en annan våning eller i en helt annan stad. Via din iPad eller iPhone når du tryggt och lätt ditt kameranätverk hemma. De trådlösa kamerorna finns i en uppsjö olika utföranden för att passa alla dina behov. Så att du kan filma i mörker, i 360 grader eller klarar väder och vind utomhus. Behöver du lagra stora mängder data, spela in både film och ljud eller lagra mycket av din film finns även kameror som klarar det. Vi testade kamerasystemet mydlink där du kan koppla på ett antal trådlösa kameror som ansluter till och förstärker det trådlösa nätverket. Med hjälp av en app och lösenord kan du sedan koppla upp dig mot systemet via din iPhone eller iPad och se vad som händer i realtid. Detta system gör dessutom att du kan få notifikationer med bild eller film skickade till din mail vid oförutsedda förändringar, tala genom kameran, zooma in, ta närbilder o.s.v. Allt beroende på vad du väljer för modeller på dina kameror.


Multiroom - hur, vad, varför?

Buzzwordet i kategorin ljud och högtalare är just nu ”multiroom”. Många av höstens stora produktsläpp från Hi-fi leverantörerna ligger i denna kategori och det börjar komma seriösa uppstickare mot den tidigare relativt ohotade härskaren Sonos. Poängen med multiroom är kortfattat att du skall kunna lyssna på musik och ljud från olika ljudkällor i olika rum, gärna samtidigt. De olika tillverkarna har löst detta på lite olika sätt och med blandad framgång. Bland de märken som vi arbetar med hittar vi skillnader inte bara i design och ljudkvalitet utan även funktion. Något som gör det värt att ställa de olika leverantörerna mot varandra och framförallt komma in till våra butiker och lyssna på dem.

Sonos, Bose och Harman Kardon har alla appar som du sköter din streaming från. Något som möjliggör att du kan spela olika musik i olika rum och managera alla dina högtalare från en och samma enhet. Alla tillverkare som vi arbeter med utom Sonos väljer dock att kompletera detta med Bluetooth och/eller AirPlay funktionalitet. Anledningen till att tillverkarna gör detta är att man inte vill stänga in användaren helt i den egna appen. Har användaren exempelvis musiktjänster, podcastsändningar eller appar för ljudböcker 

eller liknande som inte stödjs av Hi-Fi leverantörens App går dessa ljud inte att lyssna på alls. Spelar man ljudet via BT eller AirPlay åtnjuter man dock inte alla de fördelar som finns när man använder tillverkarens App.

Streamingtjänster och multiroom

Populära streamingtjänster för musik som Spotify och Deezer fungerar med alla multiroom- högtalare som vi arbetar med. Det finns dock lite skillnader i hur de integrerar med streamingtjänsterna. Sonos som var först ut att integrera Spotify i sin App har fördelen att upp till fem olika låtar kan spelas i de olika högtalarna, trots att samma konto används för hela systemet. Denna möjlighet finns inte hos konkurrenterna utan där är det en låt i taget som gäller. Dock kan du ju välja att spela musik från Spotify i några av dina högtalare och välja musik från en annan ljudkälla i de rum där du vill lyssna på något annat. Vi fick hjälp av en utav Digital inns Hemkonsulter i att välja och sätta upp både högtalare och nätverk när vi förberedde detta reportage. Något som visade sig värdefullt eftersom att vi tydligen hade ett för svagt trådlöst nätverk för att alla streamingtjänster skulle fungera som vi ville. Tydligen väldigt vanligt i många hem.