Text: Flora Godstrand

Din personliga assistent, Siri, är bara ett knapptryck bort och dina närmaste vänner har aldrig varit lättare att kontakta. Klockan gör mycket. Den inspirerar till och med till att vilja ta den joggingturen man har intalat sig själv att man ska ta på måndag. När du uppfyller dina träningsmål belönas du i form av medaljer till ditt digitala pokalskåp. När du har suttit ner för länge påminner klockan dig att ställa dig upp en stund. Sitter du i bilen så knackar klockan dig lätt på armen när det är dags att svänga höger eller vänster. Genom att lägga hela handen på klockan stänger du av ljudet på både klockan och mobilen, av ett samtal du inte kan ta just då. Känslan för detaljer är en röd tråd genom alla Apples produkter, och klockan är inget undantag.

Den 17 juli släppte Digital inn klockan i Sverige och blev då första butikskedjan i Europa som kunde erbjuda klockan på plats. Nyfikenheten är fortfarande lika hög idag som den var då, och vi har fortfarande besökare som aldrig har sett eller fått chansen att känna klockans tyngd i verkligheten!

Adoniserat aluminium - Watch Sport

Bakom det tryckkänsliga glaset, i samma material som används i rymdfärjor och höghastighetståg, bor en stor blandning av hjälpmedel. Apple har skapat en aluminiumlegering som är 60 procent starkare än vanliga legeringar. Den är väldigt lätt, vilket innebär att den är perfekt för alla som har en aktiv livsstil. Sportbandet är tillverkat av en
särskilt slitstark fluorelastomer vilket gör det tåligt och starkt, men ändå förvånansvärt mjukt. Den fylliga känslan av materialet sitter följsamt runt handleden och stöter bort fukt och svett.

Rostfritt stål - Apple Watch

För att skydda retinaskärmen på bästa möjliga sätt har Apple valt att använda safir, det hårdaste genomskinliga materialet efter diamant. För att få bästa möjliga passform skärs safiren ut med diamanttråd och poleras till perfektion i flera timmar. Det gör att boetten passar sömlöst med safirglaset samt att man får en snygg, len yta.

Sex olika armband i 29 färger

Läderarmbandet med klassiskt spänne tillverkas i kalvskinn som åldras naturligt och med tiden får en vacker patina. Finns i svart och sadelbrunt för båda storlekarna 38 mm och 42 mm.

Det venetianska lädret till armbandet Läderloopen tillverkas för hand i Arzignano i Italien. Garveriet har en hantverkstradition som sträcker sig mer än fem generationer tillbaka och har samarbetat med några av de mest prestigefyllda namnen i modebranschen. Den nyskapande designen kombineras med ett traditionellt hantverk. Magneterna under det mjuka, fodrade lädret gör att du bara behöver svepa bandet för att det ska lägga sig perfekt runt handleden. Kommer i färgerna svart, stenfärgat, midnattsblå och brunt och finns endast för 42 mm.

Modern tolkning av design

Milanesisk loop utvecklades i Milano i slutet av 1800-talet. Bandet vävs av en tråd som mäts till ungefär sju meter i samma rostfria stål som boetten. Och eftersom den är helt magnetisk kan du justera den milanesiska loopen på oändligt många sätt, allt för att få en perfekt passform. Finns för 38 mm samt 42 mm.

Till Modernt spänne används ett mjukt Granada-läder från ett litet franskt garveri som grundades 1803. Vad som ser ut att vara ett spänne är i själva verket ett magnetlås. Apple var inte riktigt nöjda med hur det lät när magneterna klickade, så man flyttade runt 47 små magneter tills man var helt nöjd med ljudet. I armbandet sitter även ett lager vectran-väv som förstärker det och gör att det bibehåller samma storlek. Vectran-väv är samma material som NASA använde till Mars Rovers airbags för landning. Modernt spänne finns i blekrosa, brunt, midnattsblått, svart men endast till 38 mm.

Länkarmbandet består av över 100 komponenter och tillverkas i samma rostfria stål som botten. Tillverkningsprocessen är så precis att det tar nästan nio timmar att skära ut länkarna till ett armband. Bland annat beror det på att länkarna inte är lika stora, utan ökar i storlek ju närmare boetten de sitter. När länkarna satts ihop borstas de för hand så att bandet får rätt yta. Det specialutvecklade fjärilsspännet viks smidigt ihop i armbandet och några av länkarna har små skåror så att du enkelt kan lägga till och ta bort länkar utan något specialverktyg. Länkarmbandet finns i två färger, silver och rymdgrå, till både 38 mm och 42 mm.

Kom in och prova redan idag

I våra butiker i Uppsala, Linköping, Eskilstuna och på Sveavägen, Götgatan och Västermalmsgallerian i Stockholm är du välkommen för en provning. Vi rekommenderar att du bokar en tid, då får du en dedikerad säljare som kan presentera de olika klockmodellerna och prova ut armband.